Afdeling voor herstelgerichte behandeling sluit de deuren om verdere uitrol mobiele teams mogelijk te maken
De mobiele behandeling in de thuiscontext via het Mobiel Crisisteam en de teams van Covias kennen een verdere expansie. Vanaf 3 juni 2019 breidt het Netwerk Geestelijke Gezondheidszorg Noord-West-Vlaanderen het werkingsgebied van deze mobiele teams uit naar het volledige grondgebied van Noord-West-Vlaanderen. Om deze verdere uitrol mee mogelijk te maken, maken 22 medewerkers van het PZ Onzelievevrouw de overstap naar de mobiele teams. Als gevolg van deze evolutie houdt afdeling 63 van het PZ Onzelievevrouw op te bestaan.
Afdeling 63 bood jarenlang herstelgerichte behandeling aan voor mensen met diverse psychiatrische diagnoses, met een gestabiliseerd ziektebeeld én met de intentie om zich opnieuw te vestigen in de maatschappij. De expertise en kennis die afdeling 63 jarenlang heeft opgebouwd rond herstelgericht werken, wordt overgedragen naar alle behandelafdelingen van het ziekenhuis.
Daarnaast gaan 6 medewerkers (3 Voltijds Equivalenten) aan de slag als outreach coaches. De outreach coaches gaan aan huis bij patiënten die in het PZ Onzelievevrouw werden opgenomen om na ontslag de behandeling in de thuissituatie verder te zetten. Deze begeleiding kan een drietal maanden duren en maakt de brug tussen de ziekenhuissetting en de thuiscontext.
Ook in 2011 sloot het PZ Onzelievevrouw al twee behandelafdelingen om personele middelen te investeren in de mobiele teams.
Werkingsgebied van de mobiele teams:
Alveringem, Beernem, Blankenberge, Bredene, Brugge, De Haan, De Panne, Damme, Diksmuide, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Middelkerke, Nieuwpoort, Oostende, Oostkamp, Oudenburg, Torhout, Veurne, Zedelgem, Zuienkerke.